Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Overleven in crisistijd

Een lekke vliegtuigband in de middle of nowhere

19:56, 23/11/2011 .. 1 comments .. Link

Iemand die nooit in Puntland is geweest, en dat zijn jullie vrijwel allemaal, kan zich geen voorstelling maken van wat je daar tegenkomt. Misschien moet ik beginnen bij de terugreis, van Garowe airport naar Nairobi.

Airport, zei ik. Wel, dat is schromelijk overdreven. Midden in de woestijn staat een barakje, laten we zeggen de terminal. Vijf oude plastistoelen en heel veel vliegen vormen de controlepost. De toegangsweg is een afslag van de enige weg die in Puntland verhard is, maar die is wel heel, heel lang. Het vliegveld is dus geen vliegveld, maar er landen wel vliegtuigen, zo´n vier in de week. Wanneer zo´n vlucht wordt verwacht, worden al de part timers opgetrommeld om te zorgen dat alles ok verloopt.

Op de dag dat wij terug zouden vliegen naar Nairobi kwamen er twee vluchten binnen, dus de hele regio was die dag aan het werk. Dat was ook omdat met het 1e vliegtuig een minister meekwam, waarvoor zelfs een televisieploeg was uitgerukt. Die probeerden via allerlei slinkse wegen ook ons te filmen,iets dat we pese niet wilden. ik denk dat we het niet hebben kunnen voorkomen!

Die minister werd door zwaarbewapende, en dan bedoel ik echt zwaarbewapende soldaten weggeleid, waarna de weg vrij was voor de overige passagiers. Dat achter de rug, wij al 1,5 uur wachtend bij minimaal 35 graden, kon het wachten op vlucht twee beginnen. Goed om er nog bij te zeggen dat tussentijd een kudde kamelen van de baan moest worden verwijderd en, niet onbalengijk, dat er heel veel puntige stenen te vinden zijn in de droogtes van Puntland.

Precies zo´n steen had zich op een ongunstige plek genesteld, daar waar het vliegtuig bij het landen overheen kwam. De kanl die we hoorden kon twee dingen betekenen: een schot of een lekke band. Het werd het laatste. Waar je in Nederland direct een onderhoudscrew zou verwachten, was daar in Garowe niet in voorzien. De jet, een grote uitvoering van een Flying Doctors kist, stond en zou waarschijnlijk de oorzaak worden van het missen van de aansluting in Nairobi. Wisten wij veel hoe dit soort dingen daar worden opgelost....

Volgende keer over de oplossing van dit probleem....

 Puntland is geen kermisattractie

20:48, 20/11/2011 .. 0 comments .. Link

Puntland klinkt als een soort afgeschafte kermisattractie. Weinig Nederlanders weten af van het bestaan van dit deel van Afrika, dat onderdeel uitmaakt van Somalië. Als Somalië wordt genoemd, weten de meesten van ons het wel. De beelden van honger en droogte staan waarschijnlijk op veel netvliezen gegrift. De laatste maanden is dat helaas wederom het geval geweest.

Somalië is een gebroken land; strijdende partijen maken het vrijwel onmogelijk te denken aan zoiets als vooruitgang. Droogte doet de rest.

Puntland is een staat in Somalië die probeert de situatie voor haar inwoners zelf te verbeteren, zonder dat het de wens heeft een geheel onafhankelijke staat te worden. Dat in tegenstelling tot het aangrenzende Somaliland, dat die wens wel heeft.

Ik ben in beide gebieden geweest, twee maanden geleden nog in Puntland. Samen met een collega mocht ik in Puntland zien hoe er gewerkt werd aan projecten die de bevolking van de belangrijkste basisbehoeften moeten voorzien: water en voedsel.

Omdat de crisis voor de mensen daar heel andere dimensies heeft dan voor ons in het westen, wil ik de komende weken wat meer vertellen over Puntland. En dan vooral gerelateerd aan onze beleving van de crisis waar wij inzitten, gezien door de ogen van een groep mensen voor wie crisis iets heel andere betekent.

Ik heb in Garowe vrienden voor het leven gemaakt en ik heb dingen gezien waar je spontaan van in janken uitbarst. Puntland is niet zielig, althans zielig is wel het laatste wat men zichzelf daar wil vinden, maar de Puntlanders hebben wel te maken met de complexe gevolgen van conflict, klimaatverandering en van de crisis zoals wij die ervaren.

Daarover de komende weken veel meer....Crisis? What crisis?

20:11, 20/11/2011 .. 0 comments .. Link

Naar het schijnt bevinden we ons wederom in een crisis. Ook in mijn omgeving begint duidelijk te worden dat de gevolgen voor velen voelbaar worden.

Om een voorbeeld te noemen: veel gezinnen in mijn omgeving hebben- in het volste vertrouwen- hun pensioenen ondergebracht in beleggingsproducten. Veel anderen zitten op een 'modale' tophypotheek, waarbij nu duidelijk wordt dat zij later een schuld overhouden.

Natuurlijk tekenen we allemaal overeenkomsten waarvan we weten, of kunnen weten, wat er instaat. Maar we zijn er toch altijd van uitgegaan dat tussenpersonen en banken 'redelijk' betrouwbaar waren.

Inmiddels is het tegendeel bewezen. Misschien niet op individuen, maar dan toch zeker op de organisaties die die personen aansturen.

Gek genoeg maak ik me over mijzelf niet direct veel zorgen, hoewel daar best wel reden voor is. Zelfstandige ondernemers zijn vaak niet met pensioenopbouw bezig, de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn dusdanig dat het niet de eerste prioriteit is.

Maar, nogmaals, ik denk dat ik het wel ga redden. En daarmee mijn gezin van 5. Maar met welke erfenis zadelen wij onze kinderen op? Is dit in hun tijd nog op te lossen?

Over die zaken maak ik me wel zorgen. Iedereen die vindt dat dat onnodig is, nodig ik uit me van positieve feedback te voorzien. Ondertussen blijf ik de uitdagingen en positieve elementen benadrukken die ik wel herken. Bijvoorbeeld dat voor iedereen duidelijk is dat je alleen uit kunt geven wat je hebt en dat schuld op schuld alleen maar tot meer schulden kan leiden. Dat is wat wij onze kinderen proberen bij te brengen, in de hoop dat ze zich weten te handhaven in deze door crisis beheerste wereld.About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Een lekke vliegtuigband in de middle of nowhere
Puntland is geen kermisattractie
Crisis? What crisis?

Friends

bente2000
Hosting door HQ ICT Systeembeheer