Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
My personal views on things Home | Profile | Archives | Friends
Here you'll find some of my personal views on things.

Boekbespreking 25 uren17/9/2005

Een boek, dat heel veel indruk op me gemaakt heeft, is het boek "Het 25-ste uur". Het is geschreven door een roemeense schrijver.

Het boek handelt over de belevenissen van een roemeense volksduitser in de Tweede Wereldoorlog. Hij heet Johan Moritz. Vanwege zijn knappe vrouw wordt hij door een jaloerse politieman in de administratie als jood aangemerkt, waarna hij opgepakt wordt en in een werkkamp aan de hongaarse grens tewerk wordt gesteld. Wat hij ook zegt en doet om aan te geven, dat hij geen jood is: niets helpt. Zelfs nadat een bekende advocaat zich voor hem inzet, blijkt de bureaucratie al zo snel deze informatie geadsorbeerd te hebben, dat het niet meer mogelijk lijkt om de situatie terug te draaien. Johan Moritz wacht een moeilijk lot van vele omzwervingen. Vanuit Roemenie vlucht hij naar Hongarije met enkele lotgenoten. Deze laten hem daar echter in de steek en al snel wordt hij als hongaarse dwangarbeider naar Duitsland gestuurd om daar in een munitiefabriek te werken. Ne enige tijd wordt hij daar door een SS-officier ontdekt als een perfect raciaal specimen van de edelgermaan. Hoewel zijn verstandelijke capaciteiten feitelijk tekortschieten en hij ook niet fysiek geschikt is voor militaire dienst, wordt hij soldaat gemaakt en trouwt met een plichtsbewuste verpleegster, die dit huwelijk als een opdracht van vaderlandsliefde ziet. Uiteindelijk eindigt de oorlog en Johan Moritz komt in een vluchtelingenkamp terecht. Daar beleeft hij moeilijke tijden. Immers blijkt de koude oorlog uitgebroken te zijn en alle oosteuropeanen zijn gelijk verdacht en moeten jarenlang in het vluchtelingenkamp blijven. De schrijver, die als de advocaat in het verhaal als personage een rol speelt, schrijft enkele opstellen, die de situatie in het kamp beschrijven op een zwart cynische manier. De moderne mens is immers slachtoffer van de bureaucratie en de techniek. Niet de politieke systemen zijn het gevaar. Nee, de moderne technische mens, die als een robot alleen regels opstelt en opvolgt en niet meer in staat is om menselijke ellende te  zien.

 

De toekomstvisie, die hiervan uitgaat, is niet zo cynisch als het misschien uit het boek blijkt. De mens heeft door middel van de voortschrijding van de techniek wel heel veel  middelen in handen gekregen om zijn medemens te overheersen. Mensen worden middelen, die op gelijke voet met machines geschakeld worden. Het aspect gevoel wordt volledig uitgeschakeld.

 

Het zwarte toekomstbeeld is weliswaar niet in zijn pure vorm werkelijkheid geworden. Wel vindt er meer en meer een ontwikkeling plaats, waarin de verworvenheden van de werkende klasse te grabbel worden gegooid. Flexibiliteit is het motto, terwijl de werkende mens geen greintje meer zekerheid krijgt en zelfs bij de werkgever, die flexibiliteit propageert, te horen krijgt, dat hij toch wel erg vaak van werkkring verandert is. Zelfs de vakbonden gaan hierin mee....

 

Het kan aan mij liggen en mogelijk is de vergelijking wel wat kras, maar als ik dit boek weer eens nalees, dan zie ik mensen als Balkenende, Hoogervorst, Verdonk en Zalm voor me, die als technocraten met mensen en hun problematiek omgaan.

1 Comments | Post Comment | Permanent Link

13/9/2005

0 Comments | Post Comment | Permanent Link
Hosting door HQ ICT Systeembeheer