Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Is Beleggen een hobby ..?

Home - Profile - Archives - Friends

Even terugdenken aan de crash van 1987

Posted on 21/10/2006 at 07:33 - 2 Comments - Post Comment - Link

 

 

Afgelopen donderdag herdachten we de 19de verjaardag van de oktober crash in 1987 . Op 19 oktober 1987 verloor de DOW 510 punten of 23% op één dag. De koersen waren in de weken daarvoor hoog opgelopen en er was euforie in de markt. In aanloop van de crash enkele zwakke dagen EN een lagere top op de daggrafiek. Na vele dagen continu dalen zocht opeens iedereen de uitgang op.

Wat velen niet weten is dat de crash niet echt onverwacht kwam ,voor wie de grafieken analyseert.

Op 25 augustus 1987 viel de top, bij DOW 2748. De markt corrigeerde en kende een lagere top op 5 oktober bij 2662. in de week van 6 tot 16 oktober kende de DOW 8 op 9 dalingsdagen en daalden we tot 2247. Op maandag 19 oktober de "crash". Iedereen wilde door dezelfde deur, geen kopers meer, alleen verkopers. De DOW daalde 510 punten tot 1736. De dag erna viel de bodem intraday op 1618. (Een daling van 40% t.o.v. de top)

 

zie de grafiek hieronder.


Zweten en nog eens zweten de afgelopen week

Posted on 20/10/2006 at 19:50 - 0 Comments - Post Comment - Link

Telkens probeer ik de lezers er van te weerhouden het radicaal volgen van de bewegingen op de beurs , in de wind te slaan. Maar dit keer (dat was de eerste keer dit jaar) heb ik bij de overschrijding van de door mij zelf ingestelde liniet , me laten misleiden door herkenbare patronen uit het verleden, de transacties niet te sluiten.  Tegen beter weten in toch blijven zitten. Dat wordt tenen knijpen.  Al mijn mooie winsten van de afgelopen 4 weken (met weekopties behaald) verdwenen bij de maandopties als sneeuw voor de zon. Eigen schuld !!   dikke bult !!! Slechts deze week  heb ik op het diepste punt een actie gedaan om door te rollen in de zelfde maand. Dat is dan een aktie die slechts enige dagen geldig zal zijn. En een dergelijke actie is gedoemd met groot verlies af te sluiten. wat heb ik gedaan....?

 

Op Call opties UP van 480 geschreven voor 5 euro hadden op het slechtste punt deze week een waarde van ca 17,50 euro Dus een verlies per optie van 12,50 (1250 euro !!)

Toen de koers deze week toch wel stevig onder de 490 daalde heb ik de optie terug gekocht voor 11 euro per stuk. Wel met de gedachten dat de koers toch weer zou oplopen . Ik beschouwde de daling als een winstneming juist voorafgaand aan de expiratie , die inmiddels heeft plaats gevonden. 

Het vermoeden was juist en de koers ging weer wat stijgen en op 490 schreef ik nog een call met de UP van 490 en deze bracht nog 3,00 euro op  in de hoop dat de koers deze week niet erg veel hoger zou worden dan 490 - 491 (op expiratie) Dit laatste compenseerde enigszins het gemaakte verlies om terug te kopen.  Mijn verlies zou dan einde week zo'n 400 euro bedragen. Toch een fors bedrag en dan alleen maar omdat je tegen de stroom probeert in te roeien.  De komende 12 maanden zal me een dergelijke misser zeker niet meer overkomen (gebeurt bij mij 1 keertje per jaar...stom ....stom ...)

Hoe ging het verder...?

Tot vanmorgen toen de geschreven Call 490 nog op een waarde stond van 2,40 terug betalen ( verkocht voor 3,00 -2,40)  dus de opbrengst zou indien ik zou terugkopen slechts 0,60 . Ondanks dat ik geen zekerheid had , vermoede ik dat de koers rond de 490 zou expireren en mijn teneknijperij van vanochtend hebben gelukkig gezegevierd en de AEX expireerde gelukkig op ca 487 zodat ik het bedrag van 3 euro op de 490 call geheel van het verlies mocht afhalen.

Dit is een voorbeeld hoe je in de fout kunt gaan en hoe je daarna eventueel het verlies kan beperken.


Wetenswaardigheden van 20 oktober

Posted on 20/10/2006 at 19:46 - 0 Comments - Post Comment - Link

SNS Securities verlaagt het koersdoel voor Oce nv naar EUR14 van EUR15,50 na de teleurstellende cijfers over het derde kwartaal. Het add-advies voor het aandeel wordt echter gehandhaafd, gezien de koersdaling sinds de cijferpublicatie. Omstreeks 16.40 uur noteert het aandeel 0,8% hoger op EUR11,96, terwijl de Midkap met 0,1% daalt. (AST)

 

 

Ook het advies voor ASML Holding nv wordt verlaagd naar hold, nadat al eerder het advies add-advies voor de fabrikant van chipmachines onder herziening had geplaatst. 'We verwachten een correctie van de orders, na de relatief hoge niveaus gedurende de laatste kwartalen', aldus analist Victo Bareno van SNS. Hij handhaaft het koersdoel van EUR18,70, maar denkt 'dat het te vroeg is om ta anticiperen op een herstel van de orderds in de tweede helft van 2007.' Omstreeks 13.20 uur noteert het aandeel ASML 0,3% lager op EUR17,92, terwijl de AEX met 0,5% stijgt. (CHG)

 

Merrill Lynch verlaagt het koersdoel voor Akzo Nobel naar EUR50 van EUR55. 'Deze wijziging weerspiegelt simpelweg de verwijdering van Asenapine uit onze waardering', aldus analist Robyn Coombs van Merrill Lynch. Eerder deze week werd bekend dat de testresultaten voor het schizofreniemedicijn Asenapine in de derde fase een verdeeld beeld lieten zien. Coombs handhaaft het advies buy voor Akzo Nobel. In het afgelopen kwartaal presteerden 'de divisies coatings en chemicals goed.' Omstreeks 9.40 uur noteert het aandeel Akzo Nobel 0,3% lager op EUR43,70, terwijl de AEX met 0,3% stijgt. (CHG)

 


over emoties en over winst

Posted on 17/10/2006 at 09:32 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zoals U wel weet worden de korte termijn vooruitzichten van aandelen voor een groot gedeelte gedomineerd door emoties en bij de lange termijn, door feiten. Waar doen we het voor ........ natuurlijk voor een mooie winst . Ik weet niet of momenteel de koers wordt opgedreven door emoties of door realiteit.

Beleggen in aandelen is geweldig interessant en spannend. Het is een uiterst boeiende combinatie van emoties, feiten en verwachtingen. Het grote voordeel is daarnaast dat op de lange termijn beleggers in aandelen geld verdienen. Dat is niet het geval bij andere activiteiten die emoties en verwachtingen combineren. Beleggen in opties is bijvoorbeeld een zero sum game (De winst van de één is het verlies van de ander,  afgezien van de kosten.) Activiteiten waar het spelelement voorop staat zijn zelfs duidelijke negative sum games.
Bij beleggen in aandelen lopen emoties, feiten en verwachtingen continue door elkaar. Deze mix zorgt voor beweging die nog versterkt wordt door de tijdsdimensie. Wat op de ene dag belangrijk is, kan de volgende dag volledig genegeerd worden. (hiervan 1000 + 1 voorbeelden)
Over de concrete invloed van al deze factoren is niet zo geweldig veel te zeggen. Gelukkig ook maar want als de toekomst voorspellen gemakkelijk zou zijn dan zou het leven een stuk saaier zijn. Ook zouden alle adviseurs dan een (ander) vak moeten gaan leren!
Wel is het zo dat emoties voor de korte termijn erg belangrijk zijn en dat het belang van de feiten groter wordt naarmate de horizon langer wordt. Dit verklaart ook waarom grafieken in het bijzonder voor de korte termijn een nuttig hulpmiddel zijn. Grafieken tonen de uitgekristalliseerde emotie van de markt.
Op de langere termijn domineren zoals gezegd de feiten. Voor aandelen gaat het daarbij om de winst, want de ontwikkeling van de winst bepaalt uiteindelijk de waardering. Hoe groter de winstgroei hoe hoger de koers/winstverhouding zal zijn.
Datzelfde geldt ook voor de beurs als geheel. Als de AEX index als aandeel wordt gezien dan is de winst uit te rekenen. Om een beter beeld te krijgen zijn daarbij de fondsen Rodamco en Koninklijke Olie niet meegenomen (Rodamco is een andere tak van sport en voor de winst van Koninklijke is de olieprijs de bepalende variabele).
Op dit moment wordt op basis van de marktverwachtingen voor 2006 voor de AEX (ex Rodamco en Olies) een winst van €31.30 verwacht. Dit cijfer komt na €31.10 over 2005, €25.17 over 2004 en € 17.57 over 2003. Na twee jaar van zeer forse stijgingen valt de winstgroei in 2006 dus bijna volledig stil.
De koers/winstverhouding over 2006 van de AEX is nu 13.2. Bij de huidige rentestand is dat aan de lage kant, maar gegeven de geringe winstgroei in 2006 geen koopsignaal. Naar 2007 kijkend en dat moet medio oktober natuurlijk ook, is er wel een basis voor hogere koersen want de huidige verwachting is dat de winst van de AEX in 2007 met 6.5% zal stijgen.
Voor partijen die ondernemingen willen overnemen zijn de waarderingen van aandelen zeker aantrekkelijk, want bij de huidige rente is het gemakkelijk om rekensommen te maken waar een vette plus onder de streep overblijft.
Op basis van de huidige verwachtingen voor de winst in 2007 kan de AEX dus nog wel wat verder omhoog.

(dit artikel is deels overgenomen deels veranderd)


wat gaat de dag ons brengen ?

Posted on 13/10/2006 at 07:25 - 0 Comments - Post Comment - Link

Hoeveel dagten gaat de AEX nog omhoog. Gaan we door het plafond van 500 heen ..?  Nikkei en hangseng hebben ook vannacht weer een stijging laten zien en nu van 1.02

Dus ook AEX zal zal wel weer een paar punten stijgen. Eindigen we vandaag al op 496,50 en morgen op 500

we wachten af


strategie voor Weekoptie AX2

Posted on 9/10/2006 at 13:36 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zoals ik vorige week al eens heb gezegd voor de weekopties is er een leuke strategie n.l. een condor  nemen. Gaat de koers omlaag kan dat met een put en indien omhoog is een Call het best op z'n plaats . Maar het risico is op dit moment bij een put actie: 480 - 482,50 - 485  Nul,,, Nul  investering  (je ontvangt op dit moment ca 90 euro  -/- kosten dan is er nog een bedrag van ca 45 euro winst over ....

 

 

Maar gezien de koers weer gaat stijgen geef ik de call actie

Als de koers aex tussen 485 en 487 is kun je de volgende strategie toepassen  op de weekoptie AX2

 

Koop 3x call ax2  487,50    prijs ca 2,50        betaal     750 euro

Verkoop 6xCall  ax2  490 ca 1,45         ontvang  870 euro

Koop 3x call 490  ax2  ca 0,75                  betaal 225 euro

 

Totaal te betalen                                                                              € 105 + kosten 44 = € 149.

 

Kansen:

Maximale winst a.s. vrijdag (bruto)  

op 490: 3 x 250 =        € 750

Op 489 en 491:               450

Op 488 en 492:               200

Risico:

Maximaal verlies de investering van € 149.

Dit gebeurt bij een stand onder 487,50 of boven 492,50

 

Uiteraard kun je het risico maar ook de kansen verlagen door met kleinere aantallen te werken.

Voorwaarde voor deze aktie is wel dat je de orders vlak na elkaar doet. Je kunt proberen de kansen te vergroten door eerst de 487,5 te kopen

Of een combinatie optie order 487,50 kopen en 490 verkopen 3 stuks  te betalen: 1,05 per stuk +  combinatie2 ook 3 stuks verkoop 490 en koop 492,50  DENK er AAN  hier moet je 3x 0,70 ONTVANGEN invullen

Zoals je ziet per saldo  weer de 105 euro.

 

 

Dus zoals gezegd PUT kost niets Koop 2 of 3 x  Puts 485 en 480  en verkoop het dubbele aantal 482,50  dus 4 of 6 stuks


Afsluiting van de week

Posted on 6/10/2006 at 19:41 - 0 Comments - Post Comment - Link

Vandaag weer een weekoptie expiratie . Ik had dinsdag 2 PUTS geschreven 475 die brachten 1,35 op en zijn vandaag 100% verdiend.

 

De weekopties zijn tot op heden succesvol geweest . Elke keer nog een winstje Deze winst behoorde tot de hogere , maar al bij al gaat het crescendo.

 

Komende week gaan we weer kijken. De Pivot - excelsheet kan daarbij geweldig van pas komen. Ik wil daar graag a.s. maandag nog wat extra informatie over krijgen.

 

Nu Binck zowel combinatie orders als conditionele orders in zijn pakket heeft zal ik vermoedelijk , als een openstaande portefeuille geen bezwaar is, overstappen van Alex naar Binck . Ik heb afgelopen weken enige vervelende dingen meegemaakt, die ik bij navraag via Binck vermoedelijk niet zal krijgen.

 

einde AEX 486,21  totale stijging tov gisteren 0,05 +  verschil


he..he....zucht van verlichting

Posted on 29/9/2006 at 15:19 - 0 Comments - Post Comment - Link

De 3 geschreven ax5 calls 485 zijn cash gesettled , en ik ben daarover zeer tevreden, want de koers is juist voor 485 blijven steken. Dus kan ik dit bedrag weer uitgeven.  Ondanks alle pessimisme dat de koers flink zou dalen heeft het niet gehaald. Alleen de uitspraak van ANTON met zijn speciale service was weer een de juiste voorspeller. Hij heeft het al dagen over een koers die tegen de 485 aan zou lopen en heeft deze morgen nog een advies gegeven om opties te kopen voor september AX5

Dit weekend komt er nog wat meer


De buit lijkt binnen

Posted on 28/9/2006 at 16:16 - 0 Comments - Post Comment - Link

Vanmiddag u de tip gegeven om 2 of 3 call  weekopties te schrijven voor 70 of 75 cent. Zij het lijkt erop dat zij die dit hebben opgevolgd evenals ik daar ongeveer een 200 euro aan over houden. Inmiddels is de premie nog 35 cent terwijl de koers nagenoeg gelijk is. Dit is het grote voordeel van weekopties en daarbij pas schrijven op de donderdag . Morgenmiddag is de expiratie en het lijkt gewoon op cashen ...

 

Ik wil hier de komende bijeenkomst even een kwartiertje bij stil staan.

 

fijn weekend voor ieder


AX5 weekoptie

Posted on 28/9/2006 at 12:48 - 0 Comments - Post Comment - Link

TIP !!!

Kan nu nog snel 2 of 3 AX5 calls 485 schrijven . Morgen expireren deze brengen nu no tussen 70 en 75 cent op. Kun je toch weer vlug even  een kleine 200 euro meepikken ..?

Wie verwacht dat de beurs nog naar 485 gaat in 1 dag ...???     Het is zo je weet nooit !!!!

Uiteraard is alles op eigen risico.  Ik heb de opdracht al uitgevoerd !

Het is nu 13:40 uur   en nog steeds kan men 0,70 ontvangen

 

 

 


Hoge Volumes

Posted on 27/9/2006 at 18:57 - 0 Comments - Post Comment - Link

ASMI heeft vandaag een meer dan verdubbeling van de volume. In een opgaande trend betekent dit meestal het begin aan van een stijging. Ook hier verwacht ik dat dit gaat gebeuren.

Jetix Europe heeft op 22/9 eveneens een hoog volume gehad maar in een dalende trend . Op dit moment is de koers zich een beetje aan het verwijderen van de bodem en is van 15,68 naar 16,46 geklommen, echter met een zeer... zeer... laag volume . Dus ik zou zeggen afblijven

Ook Kardan heeft een vergrote volume gehad. Maar hier is de trend zojuist gekeerd naar omhoog dus heel fragile.

Heijmans is weer op weg naar beneden naar de steunlijn 34,57, maar eerst komt er nog een steun op 35,41 . Afblijven ....!!!

LB Icon  heeft gisteren een meer dan verdubbeling van het volume gehad. Koers is daarop wel wat gestegen maar niet noemenswaard er is weer ruimte naar 5,40 toe vanaf de koers vanvandaag 4,94

In Mittal wordt leuk gehandels , blijft zich enigszins tussen 25 en 27 voortbewegen. Zit een goede kans in om wat te stijgen.

De Biotech doet het weer een stukje beter de laatste dagen. Het blijven volatile fondsen maar daardoor aantrekkelijk om met turbo's en opties te benaderen.

 Roto Smeets is qua volume uit de band gesprongen, maar dan praten we over slechts 40.000 stuks , terwijl gemiddeld slechts 3000 aandelen worden verhandeld . Dus geen aantrekkelijke fondsen omdat je ze niet ten allen tijden kan verkopen.

Het broertje van TomTom --TeleAtlas gaat steeds verder omlaag . Gisteren nog met 1 miljoen aandelen , maar volgens mij zijn daarvan veel verkopers geweest


Aandelen kopen of synthetisch aandeel ..?

Posted on 27/9/2006 at 07:10 - 0 Comments - Post Comment - Link

In een opgaande markt staan de gezichten altijd vrolijker dan in een dalende markt terwijl er uit beide markten even zoveel geld gehaald kan worden . Echter ik beperk me nu tot een actie die in een stijgende markt goed genomen kan worden zonder dat daar veel investering aan te pas komt. Ik doel op verkopen van een put . Er zijn vele strategien door naast de put optie ook een call optie te kopen en te schrijven.

Maar vandaag blijf ik alleen maar tot de verkoop van een Put. Ik reken uit om een mooi stukje premie te ontvangen met een redelijke korte looptijd. Meestal gaat dit gepaard ,dat bij expiratie, de aandelen worden toegewezen. Dus ik ben bezitter geworden van de aandelen. In het bovengenoemde senario heb ik die een stukje voordeliger gekregen dan als ik op dat zelfde moment deze zou hebben gekocht. (kan uiteraard ook wel andersom maar dat is voor een andere keer) . Omdat ik niet echt de wens had om bezitter van de aandelen te worden , maar alleen om extra geld te verdienen, wil ik eigenlijk tegen een winstgevende prijs deze aandelen weer kwijt. Dus ga ik een call verkopen op de in bezit gekomen aandelen. Deze schrijf ik zodanig (dus flinke premie) dat de aandelen bij expiratie worden opgeeist. En dat was juist mijn bedoeling. Ik heb een extra winst gehaald op een "fictief" aandelen bezit. Deze strategie probeer ik zoveel mogelijk te herhalen. Dus de ene maand put schrijven aan het einde van de maand worden de aandelen toegewezen, dan call schrijven aandelen weer inleveren en money opstrijken.

Deze actie heb ik met DSM al eens beschreven en zo het er nu uitziet zal bij expiratie de aandelen DSM mij worden toegewezen . Ik houd u verder op de hoogte  


DSM en andere pharmacie op de terugweg ..?

Posted on 25/9/2006 at 09:43 - 0 Comments - Post Comment - Link

Enige tijd geleden heb ik via het Blog verteld dat ik DSM turbo's zou kopen en/of DSM put opties ga schrijven . Dat laatste om aandelen in bezit te krijgen bij de expiratiedatum. voor een koers die nu geldig is minus wat wordt ontvangen Dat was voor mij toen een koers van 31. Op het moment dat ik dit schrijf is de koersinmiddels opgelopen naar 33,30 dus is daar een winst van ruim 2 euro's te bespeuren.

Omdat ik geen Groot Kenner ben , maar probeer met enig "gevoel " en historie  samen met de trend probeer te "zien " dat een fonds het beter kan gaan doen , haal ik toch ook wel leuke incidentele winstjes. (verliezen schrijf ik liever niet over)  Wat ga ik nu doen...?  Normaal vind ik een winst van ca 10% mooi om een einde aan de positie te brengen, maar in dit geval loopt de optie nog tot november en kan bij een normale beurs DSM ook nog verder omhoog. Dus blijf ik nog zitten . De turbo's heb ik wel weggedaan want daar zat een mooie hefboom , dus winst op. (Jammer dat ik er veel te weinig heb genomen)

 


Is er tegenstrijdigheid ..? Wie heeft er gelijk .....?? Of bestaat er geen gelijk ....???

Posted on 22/9/2006 at 06:33 - 0 Comments - Post Comment - Link

Helaas is de server enige dagen uit de lucht geweest en heb ik geen commentaar kunnen geven . Inmiddels is de vrijdag ochtend aangebroken en onthoud me even van commentaar welke richting de beurs uitgaat.... En waarom .....??  Nu omdat ik van 2 wel bekende adviseurs  de 2 volgende berichten binnen krijg. Allereerst (ik noem deze EF) werd via een sms-je om 16:15 uur aangekondigd om de 2 calls oktober met een (fors) verlies van de hand te doen. Tegenover deze 2 calls stond een PUT schrijfactie die een klein gedeelte compenseerde.

Even vooraf: Ik doe aan deze acties niet mee ik volg momenteel mijn  weekopties strategie met leuke gevolgen. Maar de commentaren van de verschillende adviseurs komen nog bij mij binnen. Hier hun commentaar.

 

 

[quote EF]

Na het terugkopen van de 2 Calls oktober is de AEX nog drie punten gestegen dus het terugkopen lijkt een goede zet te zijn geweest. Helaas is daarna de VS vanavond een half procent gedaald door winstnemen. Pech, maar we menen toch dat de kans dat we door de 480 gaan breken groter is dan dat we bij deze top gaan corrigeren[quote end]

 

 

Nadat de acties door veel volgers naar Binck en Alex waren opgegeven, ging de koers weer dalen en kropen de virtuele verliezen (als men de opties nog niet had ingeruild ) langzaam weer uit de calls.

Bij navraag, blijft de adviseur nog steeds achter deze beslissing en roept.via een andere mededeling.....  van de hoogste berg dat de koers regelrecht naar de 485 doorschieten.

 

Een paar uurtjes later krijg ik een nieuwsbrief van AT die komt met de mededeling

 

[Quote AT]Een nieuwe top en nu naar beneden?

Vandaag werd dan én de high van dit jaar gebroken en tevens werd wat mij betreft het koersdoel vanuit het omgekeerde kop-schouderpatroon waar ik het met jullie vaak over heb gehad gehaald. Dit koersdoel lag tussen 480-483. Dat was vandaag al een sein om naar beneden te gaan, maar uiteindelijk werd die nog even opgehouden om de kans op voortgang naar boven nog open te houden. Kijkend naar Wall Street zie ik echter met name e Dow na bijna op een all time high te zijn geweest behoorlijk inleveren. Het zou mij niet verbazen wanneer dit na de toch forse stijgingen van de laatste tijd meer winstnemingen zou uitlokken.

[quote]

 

Lang leve onze betaalde adviseurs. Zij hebben altijd gelijk.

tot vanavond

 

Ik hoop vanavond mijn 2 geschreven weekPUTS te verzilveren. De opbrengst was dit keer wat minder 200 euro excl kosten. Maar haal ik ze vanavond binnen dan is dat in 2 dagen tijd toch wel weer een leuk bedrag. Ik heb maar kleine handjes ........


bloggers wordt vanavond om 19:00 uur bijgewerkt sorry

Posted on 20/9/2006 at 11:38 - 0 Comments - Post Comment - Link

Ik ben al 2 dagen enigszins druk bezig . tot vanavond

weekopties en overzicht maandag 18 september

Posted on 18/9/2006 at 16:48 - 0 Comments - Post Comment - Link

Vandaag is weer een " op en neer" dagje geweest . De start gaf een ca. 475,50 opening en de koers bewoog zich redelijk vlak en binnen de bandbreedte van de middelste band tot de onderste. Om ca half 2 begon de verschillen grafiek onder de nullijn te komen en gaf de Ema 7 even later een  short signaal .  Vanaf dat moment bleef de koers dalen tot NewYork een klein plus had beloofd . Op het dieptepunt zijn er enige contracten afgesloten op 373,25. Vandaag was er weer een koersverschil van ruim 3 punten . Daarbinnen is geld te verdienen in turbo's en opties . Het gaat dan wel om turbo's met hoge hefboom (extra risico) en in de money opties.

Vorige week heb ik het al eens gehad over mijn escapades in Weekopties Dit zou ik als bijdrage willen doen aan de maandelijkse avond. Aan Plotseling gebrek aan capaciteit zal ik een "gestolen" stukje over dit onderwerp hieronder plaatsen om  vragen en discussie uit te lokken.

 

Wel heb ik vanmiddag  2 putopties geschreven om ca 15:30uur   467,50  waarvoor ik 1,30 per stuk heb gehad .

Ik verwacht .....nee ... ik hoop dat ik deze vrijdag weer kan binnen halen.   Dit keer eens wat vroeger in de week. dit let me niet om woensdag of zelfs donderdag nog even te schrijven

 

 

 

Introductie

Vanaf 26 mei 2006 kunt u handelen in weekopties op de AEX-index®. De AEX®Weekopties hebben een looptijd van een week, van vrijdag tot en met de daaropvolgende vrijdag. De karakteristieken maken weekopties zeer geschikt om in te spelen op actuele gebeurtenissen en nieuwsfeiten die van invloed zijn op de AEX-index®.Weekopties bieden u

dus een uitstekende mogelijkheid om met korte termijn handelsstrategieën te profiteren van bewegingen in de AEXindex

®. Deze brochure geeft u verdere uitleg over de karakteristieken en mogelijkheden van AEX®Weekopties.

 

 

Beleggen in weekopties

Door de korte looptijd van de weekopties is de tijd- en verwachtingswaarde, en daarmee de premie van de optie, relatief laag. De relatief lage premie zorgt voor een extra sterk hefboomeffect; bij een geringe procentuele beweging in de AEX-index kan al een aantrekkelijk rendement worden gegenereerd. Hiermee is het mogelijk om in te spelen op actuele gebeurtenissen en nieuwsfeiten die een positief of negatief effect op de AEX-index hebben.Voor de optiegevorderden onder u: de gamma van de weekopties is hoog.

De tijd- en verwachtingswaarde in de premie van de opties neemt af bij het verstrijken van de tijd. Bij het naderen van de expiratiedatum vindt een versnelling plaats van deze afname. Daarom kan het ook interessant zijn om weekopties te schrijven. U kunt dan profiteren van de versnelde afname van de tijd- en verwachtingswaarde.

Voor de optiegevorderden onder u: de theta van de weekopties is hoog.

Zowel bij het kopen als bij het schrijven van opties dient u zich bewust te zijn van de risico’s. Bij het kopen van opties kunt u maximaal het geïnvesteerde bedrag verliezen. Bij het ongedekt schrijven van opties kan het verlies oplopen tot grote bedragen.

 

Waar vindt u de AEX Weekopties?

Zoals de naam al zegt hebben AEX Weekopties een looptijd van een week. De weekopties worden via aparte

handelssymbolen genoteerd, een cijfer in het symbool geeft aan om welke weekoptie het gaat:

* Er bestaat geen AX3 omdat de series van de AEX-index Maandoptie de derde

vrijdag als laatste handelsdag hebben

Wanneer u op zoek bent naar koersinformatie is het, afhankelijk van de aanbieder, mogelijk dat de AEX Weekopties

niet bij de originele AEX Maandopties staan, maar dat de gegevens onder het eigen weekoptie-handelssymbool staan.

De serieaanduiding van weekopties is gelijk aan de serieaanduiding van de maandopties. Er kan dus alleen aan de

optienaam of het handelssymbool gezien worden of het een AEX Weekoptie of een AEX Maandoptie betreft.Voor

weekopties die op de derde vrijdag aflopen is geen aparte weekoptie in notering; u dient de standaard AEX

Maandoptie te gebruiken aangezien deze op de expiratiedag van de AX2 nog een looptijd hebben van één week.

 

Contractspecificaties

Afgezien van de looptijd zijn de contractspecificaties van de AEX Weekopties gelijk aan de maandopties die op dederde vrijdag aflopen.

Handelssymbool Laatste handelsdag

AX1 Eerste vrijdag van de maand

AX2 Tweede vrijdag van de maand

AEX Derde vrijdag van de maand*

AX4 Vierde vrijdag van de maand

AX5 Vijfde vrijdag van de maand

 

 

Seriebeleid

Er zullen dagelijks bij aanvang van de handel minimaal 2 in-the-money, 1 at-the-money en 2 out-of-the-money series

met een 2.50 serie-interval verhandelbaar zijn.

Handel van vrijdag tot en met vrijdag

Er kan gehandeld worden in een weekoptie vanaf de start van de handel op vrijdag, tot 16:00 uur op de volgende

vrijdag. Op vrijdagen kan er gehandeld worden in twee verschillende AEX optieklassen; in de optie die op die vrijdag

afloopt en in de optie die op de daaropvolgende vrijdag afloopt. De AEX Weekopties worden verhandeld volgens het

Amsterdamse marktmodel, waarbij Liquidity Providers continu koop- en verkoopprijzen afgeven.

 

 

Combinatieorders en doorrollen niet mogelijk met verschillende

weekopties

Omdat de weekopties via aparte handelssymbolen genoteerd worden, is het niet mogelijk om combinatieorders in

weekopties met verschillende looptijden uit te voeren. Het is daarom op vrijdagen niet mogelijk om via een

combinatieorder door te rollen naar de nieuwe weekoptie of om een combinatie met de standaard AEX Maandopties

uit te voeren; dit kan alleen via aparte koop- en verkooporders. Het is wel mogelijk om combinatieorders uit te

voeren met series die hetzelfde handelssymbool hebben.

Margin

Bij het schrijven van ongedekte opties wordt er een margin (waarborg) gevraagd als buffer tegen eventuele verliezen.

De toepassing van margins kan per broker verschillen, voor de details dient u contact met uw broker op te nemen.

 


DSM en optie AEX

Posted on 14/9/2006 at 22:05 - 0 Comments - Post Comment - Link

Vandaag heb ik 2 DSM puts 32 oktober geschreven die samen 130 euro bruto op hebben gebracht . Zoals u gisteren hebt kunnen lezen heb ik goede hoop dat de komende maanden (jaren) DSM gaat stijgen . Technisch gezien is in de laatste dagen de gemiddelde trend aan een stijging begonnen .

Verder verwacht ik dat de OLIE aandelen weer gaan stijgen. Ga morgen Brent Crude Oil turbo's Long kopen om te beginnen 200 in de prijsklasse 53,20  deze heb ik voor een limiet van 11,70 in Alex ingebracht.

Fugro houd ik in de watchlist en uiteraard ook RD onze eigen olie company shell.

 

Wat de AEX gaat doen weet ik niet . Wel heb ik 2 puts geschreven 475 op september en die brengen als de koers lager blijft in elk geval 2 x 1,05 op .

 

Deze optie komt dus in de plats van een look a like weekoptie . Het zal morgen weer een spannende dag worden want op de expiratie dag kan er van alles gebeuren.

 

Ik weet niet of u mijn korte commentaar van een weekje geleden nog kan herinneren over de AEX. Dat als de analisten dagen en dagen voorspellen dat de koers naar de weerstand zal gaan , vaak het tegengestelde zal gebeuren.

 

A.s. maandag zal in de clubbijeenkomst PIVOT aan de orde komen . Ik ben zeer benieuwd als je die tegen het koersverloop zou leggen, hoe betrouwbaar de reactie van PIVOT daarop zal zijn  


DSM beter bekeken Tele Atlas en heijmans

Posted on 13/9/2006 at 08:06 - 0 Comments - Post Comment - Link

Als ik vanochtend DSM nader beswchouw zie ik dat er een technische stijging in zit tot 34. Alleen de Stochastics staat al op 87% en meestal keert de koers boven de 90-94% . Maar MACD geeft nog wat ruimte. OBV begint langzaam weer in beter vaarwater te komen. Maar is nog niet optimaal. Mogelijk vaart DSM mee in de stroom van de grote stijging. Dus zoals altijd voorzichtigheid geboden.

 

Tele Atlas zal vermoedelijk weer een ritje omhoog gaan maken.

Ook de signalen van Heijmans staan op Zonnenschijn en kunnen als de algemene gedachte gunstig blijven een mnooie rit omhoog maken.

 

Ook Boskalis lijkt op de terugweg. Is nog wat pril , maar wie niet waagt wie niet wint

 

Dus ik duik vandaag in DSM - Heijmans - TeleAtlas en Boskals. Ik kijk of er goede opties in de handel zijn ander denk ik aan turbo's en speeders

 

 


DSM in de toekomst koopwaardig ...?

Posted on 12/9/2006 at 09:00 - 0 Comments - Post Comment - Link

Ik ga DSM in mijn watchlist zetten.  Gezien de activiteiten die men gaat doen in de komende 2 jaren in Nederland.n.l. 2 fabrieken bouwen  ter uitbreiding van enkele opkomende medicijnen daarnaast de uitbreiding in Amerika (zie hieronder)

 

De koers van DSM is ook behoorlijk ingezakt komt van 40 af en is momenteel ca 31,50 Dat is een groot gat wat gevuld zou kunnen worden.  We gaan het in de gaten houden.

 

 [bericht]

Speciaalchemiebedrijf DSM breidt de productiecapaciteit voor Dyneemavezel uit. De nieuwe productielijn zal worden gebouwd in DSM's fabriek in Greenville, North Carolina (VS).

 

De uitbreiding, waarmee een investering van enkele tientallen miljoenen dollars is gemoeid, brengt het totale aantal vezelproductielijnen van DSM op tien. De nieuwe productielijn zal naar verwachting begin 2008 in bedrijf komen. De bouw start volgens plan eind dit jaar.

Dyneema is een supersterke polyetheenvezel die maximale sterkte combineert met een minimaal gewicht. De vezel is bij gelijk gewicht tot 15 keer sterker dan hoogwaardig staal en tot 40% sterker dan aramidevezels. Dyneema is een belangrijke component van touwen, kabels en netten voor de visserijsector, de scheepvaart en de offshore-industrie.


een kalm dagje vandaag ...? was zeer voorspelbaar

Posted on 11/9/2006 at 21:24 - 0 Comments - Post Comment - Link

Ondanks dat diverse analisten er van uitgingen dat de euro zou dalen is deze gestegen en de ingenomen  posities zijn verliesgevend. Ik houd me liefst afzijdig van Valuta omdat deze nog een factor 10 grilliger zijn dan de koersbewegingen. Dus alleen voor de super gokkers onder ons.

Ik weet nog niet wat de dag van morgen (dinsdag) ons brengen gaat NewYork iets hoger gesloten maar dat zeg niet veel. Vandaag veel herdenkingen 9/11 (11/9 voor de nederlanders onder ons) die hyebben misschien de beweging in de markt wat afgeremd.

 

Ik kijk morgen eerst rustig naar Nikei en de rest in het verre oosten alvorens europa te beschouwen. Het is nog 3 dagen voor de expiratie en ik ga woensdag vermoedelijk pas een positie innemen (2 geschreven opties AEX alleen welke kantop weet ik nog niet)

 

Vandaag valt er niet veel te schrijven over de AEX . Er is reeds aangekondigd dat de koers zou dalen tot ca 0,5% en daar binnen zijn we zelfs geeindigd. Als de voorspelling voor de expiratie ook zo mooi kan lopen kunnen we misschien nog 100-200 euro uit de markt halen. we zullen zien.  


« Last Page :: Next Page »
Hosting door HQ ICT Systeembeheer